Du er for øyeblikket her:

Anne Marie Rekdal: Ibsens to kvinner. Fra Catilina til Når vi døde vågner

Klikk på bildet over for å se det i full størrelse

Flere bilder

Anne Marie Rekdal: Ibsens to kvinner. Fra Catilina til Når vi døde vågner

Email to a Friend

Bli den første til å anmelde dette produktet

Tilgjengelighet: På lager

Normal pris: kr 299,00

Tilbudspris: kr 249,00

eller

Oversikt

Den typiske Ibsen-helten er ikke en kvinne, men en mann stilt mellom to kvinner. Den ene er han gift med, den andre er oftest en eksotisk, fremmed kvinne som vinner heltens begjær – før hun trekker ham i døden. Heltens forhold til de to kvinnene dreier seg alltid om begjær – erotisk begjær og begjær etter penger, makt og ære, eller etter å skape kunst. Og om dødsbegjær og skyld.

Hvorfor vender den sosialt engasjerte Henrik Ibsen stadig tilbake til begjærstriang­e­len med en mannlig helt stilt mellom to kvinner? Ibsen-forsker Anne Marie Rek­dal finner forklaringen i dramaet som sjanger. Der iscene­­­settes relasjonene mellom kar­akterene, og ikke enkelt­karakterer. I analysene av tolv Ibsen-drama viser hun hvordan de to kvinnene er aktører i den realistiske handlingen, samtidig som de symbolsk iscene­­setter den mannlige heltens fantasier og begjær. Deres symbolske betydninger kan kobles eller splittes opp, fortettes og forskyves, eller spaltes ut i tre skikkelser som i Edvard Munchs Livets dans fra 1899, der den ene kvinnen er kledd i uskyldens hvitt, den andre i det erotiske begjærets rødt, og den tredje i dødens svart.

Detaljer

Anne Marie Rekdal (f. 1942) er professor i nordisk litteraturvitenskap ved Høgskolen i Volda. Hun har tidligere utgitt Frihetens dilemma. Ibsen lest med Lacan (2000) og Skolens genganger? Ibsen i skolen (2004), og redigert Et skjær av uvilkårlig skjønnhet. Ibsens Hedda Gabler (2002).


Forfatter/tittel Anne Marie Rekdal: Ibsens to kvinner. Fra Catilina til Når vi døde vågner
Forlag Vidarforlaget AS
Utgitt dato 14. des. 2012
Språk Bokmål
Omslagsdesign Aina Griffin
Innbinding Innbundet
Sidetall 224
Leveringstid Inntil 5 virkedager
ISBN 9788279901372
Varekode 901372

Produkttager

Bruk mellomrom til å skills tags. Bruk enkle anførselstegn for fraser.

Nyhetsbrev

BETALINGSLØSNINGER

  

 

DIREKTE TELEFONBESTILLING

(+47) 22 19 14 25