Du er for øyeblikket her:

Bartolomé de las Casas: Kortfattetet beretning om ødeleggelsen av Vestindia

Klikk på bildet over for å se det i full størrelse

Flere bilder

Bartolomé de las Casas: Kortfattetet beretning om ødeleggelsen av Vestindia

Email to a Friend

Bli den første til å anmelde dette produktet

Tilgjengelighet: Ikke på lager

kr 248,00

Oversikt

Den beskeste, mest polemiske og mest leste kritikk fra 1500-tallet av spaniernes erobringer av Den nye versen. Beretningen er rettet til arveprinsen Filip, den senere Filip den II av Spania, og viser at en del prester innen den katolske kirke var opprørt over hvordan erobrerne gikk frem overfor indianerne på det nye kontinentet.


Etter at Columbus oppdaget Amerika, utviklet forholdet seg mellom erobrerne og indianerne seg raskt til et herre/slave-forhold, ettersom erobrerne så på seg selv som fovaltere på kongens vegne av de nye landområdene. Den sanne religion var kristendommen og historien styrt av forsynet. Gud hadde med andre ord bestemt at Amerika skulle oppdages av Columbus for den spanske kongen, og erobrerne kunne forlange arbeid og skatt av de innfødte mot at de lot seg omvende til den rette lære.


Men den strøm av spaniere, for det meste fattige lavadelsmenn og jordløse bønder, som ankom Amerika, var først og fremst opptatt av å skaffe seg store landeiendommer og mineralrikdommer. Indianernes sjelefrelse kom i annen rekke, det vil si de ble drept i milliontall i gruvene og under gulljakten.


Las Casas var selv eiendomsbesitter og opprinnelig engasjert som prest for soldater som skulle befeste erobringen av Cuba, og han drev både jordeiendommene og sølvgruvene sine ved hjelp av slaver. Etter en sterk kallsopplevelse satte han imidlertid indianerne fri og ga fra seg eiendommene. Fra da av og i over femti år kjempet han en iherdig kamp for indianernes rett til et anstendig liv i henhold til Jesu forkynnelse. For indianerne skulle omvendes, men monarken måtte sørge for at det skjedde med lempe og omsorg for deres liv og helbred

Forfatter/tittel Bartolomé de las Casas: Kortfattetet beretning om ødeleggelsen av Vestindia
Forlag Bokvennen Forlag AS
Utgitt dato 1. jan. 1970
Oversatt av Kari Näumann
Språk Bokmål
Innbinding Heftet
Leveringstid Inntil 5 virkedager
ISBN 8274881389
Varekode 881389

Produkttager

Bruk mellomrom til å skills tags. Bruk enkle anførselstegn for fraser.

Nyhetsbrev

BETALINGSLØSNINGER

  

 

DIREKTE TELEFONBESTILLING

(+47) 22 19 14 25