Du er for øyeblikket her:

Henri Bergson: De to kilder til moral og religion

Klikk på bildet over for å se det i full størrelse

Flere bilder

Henri Bergson: De to kilder til moral og religion

Email to a Friend

Bli den første til å anmelde dette produktet

Tilgjengelighet: På lager

kr 358,00
eller

Oversikt

Filosofisk klassiker som har spilt en avgjørende rolle for viktige strømninger i det 20. århundret, er igjen tilgjengelig på norsk. Tenkere som Husserl, Heidegger, Gabriel Marcel, Sartre og Emmanuel Levinas står alle i dyp gjeld til Bergson.

«Menneskeheten skjelver, halvt knust under vekten av det fremskritt den selv har gjort. Og den er ikke i tilstrekkelig grad klar over at dens fremtid avhenger av den selv. Den må først og fremst avgjøre med seg selv om den vil fortsette å leve,» skriver den franske filosofen Henri Bergson (1859–1941) i klassikeren De to kilder til moral og religion. Og boken har ikke mistet sin aktualitet; med sine betraktninger om religionens og moralens opprinnelse behandler Bergson temaer som nasjonalisme, menneskerettigheter, krig, internasjonalt samarbeid og demokrati. I boken skiller Bergson mellom den såkalt «lukkede» og den «åpne» moral: Den første uttrykker de regler, konvensjoner og vedtekter som gjelder innenfor et bestemt samfunn; den har mao. ikke almengyldighet, men veksler fra samfunn til samfunn. Den annen innebærer på sin side en frigjørelse fra den lukkede moral; den har ikke samfunnet som sitt mål, men omfatter tvertimot alle mennesker. Til disse to former for moral svarer henholdsvis den «statiske» og den «dynamiske» religion. Mens den statiske religion er forankret i samfunnets strukturer og uttrykker dets behov for å bevare seg selv, har den dynamiske religion sin kilde i det dypeste og inderligste i personligheten.

Detaljer

Om forfatteren: Henri Bergson (1859–1941) er en klassiker i filosofihistorien og regnes – ved siden av Platon, Descartes, Kant, Hegel og Heidegger – for å være en av tidenes mest betydningsfulle tenkere. I Norge har han hatt stor betydning inenfor de humanistiske fagene og på kulturlivet generelt. Bergson fikk Nobelprisen i litteratur i 1928. Bergsons forfatterskap omfatter 8 hovedverker: Essai sur les données immédiates de la conscience (1889), norsk oversettelse: Tiden og den frie vilje. En undersøkelse av de umiddelbare indre kjensgjerninger (1990, 2. utgave 1998), Matière et mémoire. Essai sur la relation du corps à l’esprit (1896), Le rire. Essai sur la signification du comique (1900), norsk oversettelse: Latteren (1971), L’évolution créatrice (1907) L\'énergie spirituelle. Essais et conférences (1919), Durée et simultanéité. (A propos de la théorie d\'Einstein) (1922), Les deux sources de la morale et de la religion (1932), La pensée et le mouvant. Essais et conférences (1934).
Forfatter/tittel Henri Bergson: De to kilder til moral og religion
Oversatt av Aasmund Brynildsen
ISBN 9788279900184
Forlag Vidarforlaget AS

Produkttager

Bruk mellomrom til å skills tags. Bruk enkle anførselstegn for fraser.

Nyhetsbrev

BETALINGSLØSNINGER

  

 

DIREKTE TELEFONBESTILLING

(+47) 22 19 14 25