Du er for øyeblikket her:

Ellen Einan: Samlede dikt

Klikk på bildet over for å se det i full størrelse

Flere bilder

Ellen Einan: Samlede dikt

Email to a Friend

Bli den første til å anmelde dette produktet

Tilgjengelighet: På lager

kr 399,00
eller

Oversikt

Redaksjon, for- og etterord ved Jan Erik Vold Med sin stensildebut 1978 kom Ellen Einan fra Svolvær feiende inn i norsk lyrikk og «la en stripe av marmor etter seg». For sin seneste samling Noen venter på bud fikk hun 32 år senere den nordnorske Havmannprisen, for første gang tildelt en lyriker. I 2002 hadde hun fått Aschehougprisen, for sitt samlede forfatterskap.


I alt har Ellen Einan gitt ut 14 diktsamlinger. Særlig årene 1982–1994 var produktive, med 10 samlinger på tolv år. 1991 kom en enkeltsamling i dansk oversettelse. I 1995 ble hun lansert i det svenske tidsskriftet Lyrikvännen, i 1999 kom et utvalg av diktene på svensk, samtidig som hun deltok på Poesidagarna i Malmö. I 2005 ble hun hyllet som en ledende nordisk lyriker på Trondheim Litteraturfestival.


Foreliggende bind Samlede dikt er den første utgivelse som samler Ellen Einans poesi på norsk. Den utgis til hennes 80-års dag 5. juni 2011. Ellen Einan er gårdbrukerdatter og trebarnsmor, hun har arbeidet som hjemmehjelp og er poetisk autodidakt – dikt begynte hun å skrive først som godt voksen. Det var strofene til Olaf Bull, Georg Trakl, Olav H. Hauge hun hadde festet seg ved. Einans tekster tegner ofte et psykisk felt, ladet med kodede meddelelser, som gir en skriftverden av blendende skjønnhet, stillferdig gåtefull og likevel så alminnelig, med koblinger mellom mødre, søstre, brødre, døtre og han som kalles «vår far», samt en dørselger som iblant dukker opp – i et landskap av hage og berg, sjø og slette, der det fins hester og føll, kuer og kalver, anger og forlokkelse, dansere og blødere, urofanger og bankeånder. En selsom billedmusikk: «Hestene våker i duggtoneengen». Hennes seneste samlinger er en type kollektiv visdomspoesi, der livets realiteter ses ut fra et sluttperspektiv, i en orakeltale vi knapt støter på i vårt språk. Her snakkes det om å lese «i oseanboken».


Det er den nordamerikanske poetinnen Emily Dickinson (1830–1886) som faller i tankene, når det gjelder en slik skriving i et selvbestaltet og egenartet diktspråk, hun som produserte 1789 dikt over en tredveårsperiode, fram til hun døde 56 år gammel. Hennes norske diktsøster var fem år yngre da hun begynte å publisere seg, på offentlig forlag. Og er nå oppe i 1042 dikt. Begge skaldinnene har et mørkt tema, den tindrende overflate til tross. Foreliggende utgave gjengir originaldiktene, iblant forsiktig justert med tanke på en helhetlig språkform gjennom hele bindet, det gjelder rettskrivning, tegnsetting og annet. «Det er ingen i Norge å sammenligne med. Ellen Einan må måles mot de største i utlandet, særlig amerikanske Emily Dickinson.» – Jan Erik Vold

Detaljer

Ellen Einan fra Svolvær, født 1931, skriver lyrikk som vekker oppsikt over hele Norden. Hennes Samlede dikt redigert av Jan Erik Vold teller mer enn ett tusen titler fra 1978 til 2009.

Forfatter/tittel Ellen Einan: Samlede dikt
Forlag Bokvennen Forlag AS
Utgitt dato 5. juni 2011
Redaktør Jan Erik Vold
Språk Bokmål
Omslagsdesign Aina Griffin
Innbinding Innbundet
Sidetall 514
Leveringstid Inntil 5 virkedager
ISBN 9788274882607
Varekode 882607

Produkttager

Bruk mellomrom til å skills tags. Bruk enkle anførselstegn for fraser.

Nyhetsbrev

BETALINGSLØSNINGER

  

 

DIREKTE TELEFONBESTILLING

(+47) 22 19 14 25