Du er for øyeblikket her:

Heinrich von Kleist: Fortellinger

Klikk på bildet over for å se det i full størrelse

Flere bilder

Heinrich von Kleist: Fortellinger

Email to a Friend

Bli den første til å anmelde dette produktet

Tilgjengelighet: På lager

kr 329,00
eller

Oversikt

HEINRICH VON KLEIST (1777–1811) regnes som et av tysk litteraturs store genier. I tillegg til skuespill og fortellinger skrev han en rekke essays og anekdoter om ulike tema ved inngangen til den moderne tid. I motsetning til andre forfattere i sin samtid forutså Kleist utviklingen i det nye Europa, og formulerte, nøyaktig og detaljert, hovedelementene i den kritikk som ble rettet mot det moderne samfunn: fremmedgjøring, materialisme, individets stilling, statens rolle. Struktur, oppbygging og innhold i Kleists verker, også i fortellingene, har mye til felles med Ibsens dramaer. I likhet med Ibsen lå Heinrich von Kleist langt forut for sin tid i beskrivelsen av sjelelige, psykologiske og samfunnsmessige forhold, noe som gjør ham til en høyaktuell dikter også for moderne mennesker av i dag. Heinrich von Kleist skrev i alt åtte fortellinger. Denne samlingen, den første på norsk, inneholder de seks mest kjente, blant annet Michael Kohlhaas og Jordskjelvet i Chile. Boken innledes med Zoroasters bønn og avsluttes med det berømte essayet Om marionetteateret, av mange ansett som Kleists kunstneriske manifest, der han utvikler sitt originale syn på livet og kunsten. Temaet i dette essayet danner bakteppet for alt han har skrevet. Essayet ble til i desember 1810, et knapt år før han tok sitt eget liv.


Oversatt fra tysk av Bjørn Aasheim.


Bernd Heinrich Wilhelm von Kleist (1777–1811) ble født i Frankfurt (Oder). Han tilhørte en gammel prøyssisk adelsslekt som talte flere høytstående militære, mange av dem generaler. I 1792, 14 år gammel, begynte han mot sin vilje en karriere i den prøyssiske armé. I den tiden han var innrullert, deltok regimentet hans i flere slag. Han mottok også undervisning i filosofi, matematikk og grammatikk og så for seg en karriere i det borgerlige samfunn. Han drev i flere år med omfattende reisevirkomhet, hovedsakelig i Tykland, men også i Østerrike, Frankrike og Italia. I 1801, etter å ha lest verkene til Immanuel Kant, gjennomgikk han en personlig krise, noe som førte til
at han brøt med det borgerlige, trygge samfunnet han var oppvokst i. Etter et sammenbrudd og en lengre rekreasjons­periode oppgav Kleist dikterplanene han så vidt var kommet i gang med. Han arbeidet i en kort periode som funksjonær i finansdepartementet i Berlin, fulgte forelesninger i statsvitenskap og økonomi og vikarierte en tid ved krigs- og domene­kammeret i Königsberg. Han forlot imidlertid den prøyssiske statstjenesten samme år av helsemessige årsaker og tok samtidig opp igjen sin diktergjerning.


Komedien Der zerbrochne Krug (Den knuste krukken) og lystspillet Amphitryon, samt fortellingene Das Erdbeben in Chili (Jordskjelvet i Chile) og Michael Kohlhaas ble til på denne tiden. Alle Kleists verker, ikke minst prosatekstene, kjennetegnes ved en fortettet, nærmest eksplosiv kraft, som jager handlingen fremover med tragisk og uunngåelig konsekvens.


Kleist startet også en bokhandel, flere tidsskrifter og en avis, men disse ble lagt ned etter kort tid, blant annet fordi han på grunn av de politiske forholdene i Preussen på den tiden ikke fikk skrive som han ville. Etter flere år med fortvilt og rastløs søken etter sannheten og sin oppgave i livet, endte han til slutt sitt liv for egen hånd ved idylliske Kleinen Wannsee utenfor Potsdam den 21. november 1811, sammen med sin venninne Henriette Vogel.

Forfatter/tittel Heinrich von Kleist: Fortellinger
Forlag Bokvennen Forlag AS
Språk Bokmål
Innbinding Innbundet
Leveringstid Inntil 5 virkedager
ISBN 9788274882898
Varekode 882898

Produkttager

Bruk mellomrom til å skills tags. Bruk enkle anførselstegn for fraser.

Nyhetsbrev

BETALINGSLØSNINGER

  

 

DIREKTE TELEFONBESTILLING

(+47) 22 19 14 25