Du er for øyeblikket her:

Ingeborg Solbrekken: Kors og kårde

Klikk på bildet over for å se det i full størrelse

Flere bilder

Ingeborg Solbrekken: Kors og kårde

Email to a Friend

Bli den første til å anmelde dette produktet

Tilgjengelighet: På lager

Normal pris: kr 399,00

Tilbudspris: kr 199,00

eller

Oversikt

Skal man forstå hva som foregikk i det offentlige ordskiftet i Norge i første halvdel av det 20. århundret, er forfatteren, teo­logen, egyptologen, oversetteren og språkviteren Marta Steinsvik (1877–1950) ikke til å komme forbi. Steinsvik var en av mellom­­krigstidens mest betydelige dissidenter. Hun så på sine mange aksjoner som moralske handlinger mot urett i samtiden, og hadde stor tiltro til egen intuisjon og samvittighet. Biografien om henne tegner et bilde av hundre år i norsk kultur- og åndshistorie. Den utspiller seg på slutten av en periode der mannen hadde forrang som mønstermenneske. Marta Steinsvik godtok ikke en slik virkelig­hets­oppfatning, og argumenterte mot Kirkens tro på at kvinner skulle være underordnet i skapelseordningen.


Gjennom rettssaker, i skrift og tale utfordret hun mannskulturen hun opplevde at hersket i psykiatrien og medisinen, i retts- og fengsels­vesen og i skolesystem. I 1921 talte hun som første norske kvinne fra preke­stolen under en gudstjeneste. Hennes teo­logiske argumenter ble brukt av dem som stemte for å åpne preste­embetet for kvinner i 1938. Hun refset mishandlingen av landssvik­fanger, psykiatriens selvrettferdighet og dyremishandling. Biografien følger Marta Steinsvik også gjennom okkulte strømninger i tiden. En ulykkelig kjærlighet til Rudolf Steiner bidro til at hun i 1910 ble tvangsinnlagt på Gaustad Asyl og diagnostisert av overlege Johan Scharffenberg som kronisk sinnssyk. Hendelsen fikk henne senere til å utforske sin samtids forståelse av sinnssykdom.

Detaljer

Ingeborg Solbrekken (f. 1961) har komparativ symbolisme i religion, kunst, litteratur og dybde­psykologi som sitt spesiale. Til daglig arbeider hun som psykoterapeut. Hun har tidligere utgitt Heksens kurér. En studie av folkeeventyrenes religiøse, mytologiske, dikteriske og dybdepsyko­logiske bakgrunn (1997); Bergmannen og Malmen. 18 sonater i Henrik Ibsens liv og diktning (2000) – brukt som manus til dokumentarfilmen «Løven Henrik Ibsen»; Stemmen. Kirsten Flagstad. Verdensstjerne og syndebukk (2003); Med empati som våpen. Amalie Christies kamp mot deportasjon og rettsoppgjør (2004) og Galskap og rettergang. Landssviksaken mot Kirsten Flagstad og Henry Johansen (2007) – brukt som manus til dokumentar­filmen «Kirsten Flagstads plass».

Forfatter/tittel Ingeborg Solbrekken: Kors og kårde
Forlag Vidarforlaget AS
Utgitt dato 5. jan. 2012
Språk Bokmål
Omslagsdesign Aina Griffin
Innbinding Innbundet
Sidetall 664
Leveringstid Inntil 5 virkedager
ISBN 9788279901082
Varekode 901082

Produkttager

Bruk mellomrom til å skills tags. Bruk enkle anførselstegn for fraser.

Nyhetsbrev

BETALINGSLØSNINGER

  

 

DIREKTE TELEFONBESTILLING

(+47) 22 19 14 25