Du er for øyeblikket her:

Flere bilder

Pablo Neruda: Oder

Email to a Friend

Bli den første til å anmelde dette produktet

Tilgjengelighet: På lager

kr 249,00
eller

Oversikt

I årene 1954 til 1959 kom det fire samlinger med oder fra Pablo Nerudas hånd. Selv om han på den tiden allerede var en av de mest leste lyrikere på det søramerikanske kontinentet, ønsket han å nå ut til enda flere, både til høyt skolerte mennesker og til fattige gruvearbeidere. Han sier selv at han ville ned til fundamentene, til det opprinnelige, med andre ord det som angår oss alle.

Her finner vi oder tilegnet de mest uventede ting, fra de enkleste til de mest sublime. Oder til mais og tomater og oder til kjærligheten. At en ode egentlig er et hyldningsdikt, tar han ikke så nøye, så han gir oss gjerne en ode til piggtråden og én til det forurensede sjøvannet i en havneby. Ofte får han også smuglet inn en forsiktig propaganda for sitt politiske syn.

Det er bare å overgi seg til den åpenbare skrivegleden han formidler, og deretter se på regnet, på tall og kastanjer med nye øyne.


Den chilenske dikteren Pablo Neruda (1904–1973) blir betraktet som en av 1900-tallets største poeter. Han var uhyre produktiv og debuterte allerede som 19-åring med diktsamlingen Crepusculario. Knappe to år senere kom en av hans mest populære bøker, Veinte poemas de amor y una canción desesperada (Tyve kjærlighetsdikt og en fortvilet sang).

På sine mange reiser verden rundt, enten som hono­rær konsul eller i ufrivillig eksil, samlet han inntrykk som senere inspirerte til en rekke diktsamlinger. I 1935 kom Residencia en la tierra (Opphold på jorden), en surrealistisk bok med en desillusjonert hold­ning han senere tok avstand fra, og i 1937, etter den spanske borgerkrigen, kom España en el corazón (Spania i hjertet).

Hans mest kjente verk er likevel Canto general (Den store sangen) fra 1950, en stor­slått beskrivelse av det søramerikanske kon­tinen­tets til­blivelse og historie. I 1952 kom de intense kjærlighetsdiktene Los versos del capitán (Kapteinens vers), som også er blitt en bestselger i spanskspråklige land.

I 1950-årene skrev Neruda hele fire samlinger med oder, denne gangen med et uttalt ønske om å nå frem til det han kalte «det alminnelige mennesket». I 1971 ble han tildelt Nobelprisen i litteratur.

Ved slutten av livet skrev han en medrivende selvbiografi, Confieso que he vivido (Jeg tilstår at jeg har levet). Den ble avsluttet tre uker før han døde.

Detaljer

I årene 1954 til 1959 kom det fire samlinger med oder fra Pablo Nerudas hånd. Selv om han på den tiden allerede var en av de mest leste lyrikere på det søramerikanske kontinentet, ønsket han å nå ut til enda flere, både til høyt skolerte mennesker og til fattige gruvearbeidere. Han sier selv at han ville ned til fundamentene, til det opprinnelige, med andre ord det som angår oss alle. Her finner vi oder tilegnet de mest uventede ting, fra de enkleste til de mest sublime. Oder til mais og tomater og oder til kjærligheten. At en ode egentlig er et hyldningsdikt, tar han ikke så nøye, så han gir oss gjerne en ode til piggtråden og én til det forurensede sjøvannet i en havneby. Ofte får han også smuglet inn en forsiktig propaganda for sitt politiske syn. Det er bare å overgi seg til den åpenbare skrivegleden han formidler, og deretter se på regnet, på tall og kastanjer med nye øyne. Den chilenske dikteren Pablo Neruda (1904–1973) blir betraktet som en av 1900-tallets største poeter. Han var uhyre produktiv og debuterte allerede som 19-åring med diktsamlingen Crepusculario. Knappe to år senere kom en av hans mest populære bøker, Veinte poemas de amor y una canción desesperada (Tyve kjærlighetsdikt og en fortvilet sang). På sine mange reiser verden rundt, enten som hono­rær konsul eller i ufrivillig eksil, samlet han inntrykk som senere inspirerte til en rekke diktsamlinger. I 1935 kom Residencia en la tierra (Opphold på jorden), en surrealistisk bok med en desillusjonert hold­ning han senere tok avstand fra, og i 1937, etter den spanske borgerkrigen, kom España en el corazón (Spania i hjertet). Hans mest kjente verk er likevel Canto general (Den store sangen) fra 1950, en stor­slått beskrivelse av det søramerikanske kon­tinen­tets til­blivelse og historie. I 1952 kom de intense kjærlighetsdiktene Los versos del capitán (Kapteinens vers), som også er blitt en bestselger i spanskspråklige land. I 1950-årene skrev Neruda hele fire samlinger med oder, denne gangen med et uttalt ønske om å nå frem til det han kalte «det alminnelige mennesket». I 1971 ble han tildelt Nobelprisen i litteratur. Ved slutten av livet skrev han en medrivende selvbiografi, Confieso que he vivido (Jeg tilstår at jeg har levet). Den ble avsluttet tre uker før han døde.
Forfatter/tittel Pablo Neruda: Oder
Forlag Bokvennen Forlag AS
Utgitt dato 30. nov. 2009
Gjendiktet av Kari Näumann
Språk Bokmål
Omslagsdesign Aina Griffin
Innbinding Innbundet
Sidetall 208
Leveringstid Inntil 5 virkedager
ISBN 9788274882232
Varekode 882232

Produkttager

Bruk mellomrom til å skills tags. Bruk enkle anførselstegn for fraser.

Nyhetsbrev

BETALINGSLØSNINGER

  

 

DIREKTE TELEFONBESTILLING

(+47) 22 19 14 25